torstai 24. tammikuuta 2013

Aasiasta dippipurkkiin

Jättikatkaravut ovat täällä halpoja. Siis ihan älyttömän halpoja. Sen kokoluokan, josta Stockmannilla saa varautua maksamaan 40 euroa  kilolta, hinta laski juuri tuossa meidän kaupassamme (aivan mahtava kalatiski) alle 7 euroon. 

Niinpä joka kerta siellä käydessä mukaan tarttuu ainakin puolentoista kilon verran niitä, silleen "kaiken varalta". Ja ne ovat siis sitten niitä isoja. Maku niissä vaan on niin paljon parempi ja rakenne lihaisampi, että niitä Suomessa pizzaluokkana myytäviä toukkia en kelpuuta edes ihmisravinnoksi. 

Omani ostan kokonaisena ja raakana. Saan jonkinlaista meditatiivista nautintoa ("Zen ja suolenperkaus"- tulossa kirjakauppoihin isänpäiväksi)  kuorimisesta ja valmistamisesta ihan alusta saakka. Ja mitäänhän meillä ei hukkaan heitetä, joten etenkin kun kerralla on valmistumassa isompi satsi, keittelen kuorista nopeasti valmistuvaa äyriäislientä. Jota sitten käytän esimerkiksi Herrasmiehen rakastamaan, englantilaisesta kalapiiraasta tuunattuun hieman hovikelpoisempaan versioon (tästäkin lisää myöhemmissä blogeissa).

Ja katkaravut, kuten kala muutenkin, on todellista pikaruokaa. Hetkessä valmista ja kevyttä ja mitä niitä muita ylisanoja Kalantutkimuslaitos nyt käyttääkään.

Koska siellä pakastimessa siis aina lymyilee muutaman kilon verran noita valtamerien vallattomia veikkoja, etsin jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää niitä. Viimeeksi inspiraatiota haettiin jostain päin Pan-Aasiaa. Tuloksena oli kookoskatkarapuja mango-chilidipillä. Oli muuten hyvää. Allaolevaan reseptiin chilin määrää on hieman säädetty- rohkenen olettaa, ettei purppuranpunainen ole Herrasmiehen luontainen ihonväri.

Dippinä toiminut kastike on alunperin kehitelty mangochilikanaa varten, mutta oli sen verran hyvää, että sitä piti saada ihan sellaisenaan. Tällä ollaan myös mukana tammikuun chili-aiheisessa ruokahaasteessa





Neljälle  (Tai yhdelle allekirjoittaneen kaltaiselle ahmatille...)

24 raakaa jättikatkaravun pyrstöä
2 valkuaista
3 dl kookoshiutaleita

Kastike

1 reilu tl raastettua inkivääriä
1 reilu tl hienonnettua chiliä
1 reilu tl hienonnettua valkosipulia
1 limen raastettu kuori ja mehu
1/2 tl curryjauhetta
1 reilu tl tomaattipyrettä
3/4 dl kanalientä
1 mango soseutettuna (tuoreen voi korvata lastenruokasoseella, siinä tapauksessa 1,5 pientä purkillista)
reilu puoli tölkillistä kookosmaitoa
loraus soijakastiketta
kourallinen pilkottua kevätsipulia
kourallinen pilkottua tuoretta korianteria

Öljyä paistamiseen


Vatkaa valkuaisten rakenne kevyesti rikki, mutta ei niin että seos alkaa vaahdota. Kasta katkaravunpyrstöt seokseen ja pyörittele ne sitten kauttaaltaan kookoshiutaleissa. Tämän vaiheen voi tehdä jo etukäteen ja jättää kuorrutetut katkaravut jääkaappiin odottamaan paistamista. 

Tällä välin voitkin tehdä kastikkeen:

Kuumenna öljyä kattilassa. Lisää sitten valkosipuli, chili, inkivääri. Pyörittele öljyssä hetki ja lisää curry ja sitten limen kuori ja mehu sekä kevätsipuli. Lisää seuraavaksi tomaattipyre, soija, kanaliemi sekä mangosose. Anna seoksen kiehua hetki ja lisää kookosmaito. Anna kiehua kokoon n. 10 minuuttia. Ei haittaa, vaikka se jää hieman löysäksi, jäähtyessään kastike saostuu. Kun koostumus on toivotun kaltaista, ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä hieman ja lisää korianteri. 

Tarjoile jäähtyneenä katkarapujen kanssa.

Kuumenna  vajaa litra öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, paista katkaravut muutaman minuutin ajan, kunnes ne saavat hieman väriä. Paista 4-5 katkaravun erissä, jotta öljy säilyy tarpeeksi kuumana. Valuta paistetut katkaravut talouspaperin päällä.

11 kommenttia :

  1. Kiitoksia! Niitä ne ovat- tein niitä tuossa taannoin illallisille, jolla noiden lisäksi nautiskeltiin mm. ankkagyozoilla. Yleisö tykkäsi :-)

    VastaaPoista
  2. Voi nam. Musta tuntuu, että vaikka jaoit reseptin niin mun versio ei tule olemaan yhtä hyvää kun sun. Kaiholla muistelemme sitä Nuoren aikuisen kanssa vieläkin ;)

    VastaaPoista
  3. ONpa herkullisen näköinen annos:) Täällä myös isot katkaravut ovat edullisia,tosin ei ihan noin edullisia ,jos ovat ihan tuoreita.

    VastaaPoista
  4. Toda raba! Tässä (ja sun blogia lukiessa) tulee vallan Jaffaan ikävä :-)Tel Aviv tosin ainakin tulee vielä tässäkin blogissa esiintymään...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sä olet täälläkin ollut;D

      Poista
    2. Voi kyllä. Monta kertaa. Ja veri vetää kovasti uudestaan :-)

      Poista
  5. Onnittelut! Voitit tammikuun ruokahaasteen eli ei kun helmikuun haastetta miettimään ja järjestämään!

    VastaaPoista
  6. Onnea,voitit 1 äänellä. Parempi voitti siis. Uutta haastetta odotellessa :)

    VastaaPoista
  7. no herranjumala että on tiukaksi mennyt! kyllä siinä saa onnitella kanssakisaajiakin :-)

    VastaaPoista